Persze, mindenkiben felmerülhet a kérdés, miért ajánlok ausztrál tanfolyamokat. Nos, erre ma bukkantam a neten, és mégha talán nem is jutunk el soha egy ehhez hasonló ausztrál tanfolyamra, mindenképpen érdemes megnézni a fotókat. Hihetetlenek!

A Handi's cakes facebook-os oldala itt található:
http://www.facebook.com/home.php#!/HandisCakes

A weboldaluk pedig itt:
http://www.handiscakes.com/

Egyébként soha ne mondd, hogy soha, és bízom is benne, hogy egyszer lehetőségem lesz Ausztráliába utazni, mert az utóbbi időben egyre több fantasztikus tortadíszítőre bukkanok, sőt rengeteg tanfolyamra ott kint.

Amíg ez nem teljesül, elégedjünk meg a fotókkal. KIEMELNÉM, hogy némelyik fotón látni is lehet a kutya mögött a falon a rajzot, hogy milyen vázra készült a kutya teste tortából, és burkolómasszából.:))











Ezt a tortát pedig azért tettem az anyag végére, mert annyira gyönyörű!! Imádom a szimbólumokat rajta, a cseresznyevirág elhelyezését, a színeket.





Levelet kaptam az egyik kedves olvasónktól, amelyben az időzítésről kérdezett.Éppen ezért erről szól most ez a bejegyzés.

Elsőként is nagyon fontos, hogy rendben tartsuk az eszközeinket, az alapanyagokat. Sokkal egyszerűbb, ha minden egy helyen van, egy szekrényben, egy kamrában, vagy egy dobozban a szekrény tetején. Általában mindig pont az nincs meg, ami éppen s.o.s. kellene, ezért is legyen rendben, kitisztítva minden eszköz.

A tortadíszítésre időt kell hagyni, de mint láttuk már többször, ez nem egyszerű. Én mindig előre megtervezem a folyamatot, jó előre bevásárolom az alapanyagokat, a fejemben kész a komplett terv, hogy a megfelelő időpontban kész legyen a mesés torta, de szinte soha nem sikerül betartanom a tervet.
Nehezítő körülmény, ha az ember egy fix munkahelyen dolgozik, plusz még kisgyerekei vannak, akikkel mindig történik valami, ami keresztülhúz mindent. Vagy csak betoppan egy váratlan vendég.

Leírom, hogyan kellene szép lassan elkészíteni egy tortát, de természetesen egyetlen nap alatt, sőt pár óra alatt is elkészíthető bármi. Egyetlen fő szabály:

AKKOR DOLGOZZUNK AZ ALAPANYAGOKKAL, HOGYHA MÁR TELJESEN KIHŰLTEK!!!

Pl a piskótát melegen nem is lehet normálisan lapokra vágni. Tehát a legfontosabb, hogy hagyjunk időt hűlni.

A figurákat, kiegészítőket mindig jobb előre elkészíteni, van aminek kifejezetten minimum 24 óra száradási idő kell.

Akkor íme egy tökéletes terv torta elkészítéséhez:

A munkafolyamatok időzítésekor erre figyelj:

-          Mindenesetben jól lehűlt tortán kezd el a dekorálást.

-          A munkafolyamatok között tedd hűtőbe a tortádat.

-          Maximum 3 nappal a kiszállítás/ünneplés előtt süsd meg a tortát, vagy a kekszet

-          Maximum 2 nappal előtte töltsd meg a krémmel

-          Maximum 2-3 nappal előtte készítsd el a dekorációkat (figurák, virágok, kiegészítők), jól ki kell száradniuk.

-          Maximum 1 nappal előtte tedd a borítást a tortádra, majd a dekorációkat is.

-          Mindig legyen otthon plusz anyag, hiszen bármikor történhetnek balesetek, sérülés a tortán.

-          Mindig jó alapanyagokkal dolgozz, hiszen a torta legfontosabb része a piskóta és a krém, így lehet bármilyen csodálatos a kész torta, ha utána senki nem tudja megenni, vagy csak a rossz íze, minősége marad meg az emlékekben.

Amit még kiemelnék! Hogyha előre megsütöd a piskótát, tartsd a hűtőben, viszont légmentesen csomagold be fóliába (átlátszó, frissentartó fóliába), így a piskóta minősége nem romlik. Hogyha nem csomagolod be, akkor kiszárad, megkeményedik.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni.

Sok sikert a jövőheti tortához!

Ahogy ígértem, fotókkal is bemutatjuk hogyan készíthetünk fodor-virágokat egyszerűen.


Amire szükséged lesz:

A fodorvirágok közepére készíthetünk vajkrém, illetve royal icing díszítést, tehetünk rá néhány cukorgyöngyöt, vagy egyszerűen egy fondant golyócskát. Azonban készíthetünk olvasztott csokoládéból formák segítségével egzotikusabb díszt is. Ehhez a csokoládét fel kell olvasztanunk, és a kívánt formába tölteni. Ezután csak hagyni kell állni, leginkább a hűtőszekrényben, egészen addig, míg vissza nem nyeri az eredeti, szilárd formáját.




Miután újra szilárd csokoládét kapunk, egyszerűen kinyomjuk a formából.

A fodorvirágot készíthetjük fondantból is, viszont vékonynak kell lennie, mert úgy az igazán szép. Nyújtsunk ki egy darab fondant masszát, és ha nem elég vékony, akkor nyugodtan kapjuk elő a tésztanyújtónkat, és görgessük át rajta a masszát. Egyébként, akik virágmasszából virágokat készítenek, azok is előszeretettel használják a tésztanyújtót, mert egészen vékonyra ki tudja nyújtani a fondant masszánkat.




Ezután következik a szirmok elkészítése. Különböző méretű kiszúrót használjunk, hogy minden réteg egyel kisebb legyen, így lesz szép a virágunk.




Marcipánformázóval a szirmokat körben nyomkodjuk meg kicsit, aki látott már tortás műsort, vagy akár a korábban feltöltött fodor-torta elkészítését, láttam már hogyan kell kissé megnyomkodni a szirom széleit.



A virágszirmok szárítását, pihentetését nem sima felületen végezzük, hanem készítsünk saját formát celofánból, papírtörlőből, vagy egyszerűbb, ha van kész formánk erre a célra.




Miután ezzel is elkészültünk, építsük össze a virágfejet. A szirmokat a legnagyobbtól a legkisebbig helyezzük egymásra.




Jöhetnek a virágunk közepére szánt csokoládé formák.  Ezeket szintén kedvünk szerint színezhetjük, s tovább is variálhatjuk, akár apró cukorgyöngyökkel.






A fodorvirágok sokszínűségének is az a titka, hogy csak a képzeletünk szabhat határt. Variálhatjuk a szirmok számát, a formáját, a színét, a virág közepén a díszítést, ahogy kedvünk tartja.




Az angol nyelvű anyag itt található:

Sok szerencsét mindenkinek! Aki kipróbálja a fodor-készítést, nyugodtan küldje el a végeredmény fotóját az info@tortadiszites.hu e-mail címre.

Kellemes napot kívánok mindenkinek!



Még régebben készítettem ezt a tortát, tegnap este találtam meg a fotóim között. Akkor készült, amikor a pillecukros fondant bevonó készítését gyakoroltam.

A pillecukrot egyáltalán nem szeretem, nem is igazán tudom megenni. Viszont szalonnasütéskor kipróbáltuk a tűzben megforgatva, és meg kell mondjam, nagyon finom. Amerikában szokták tűz fölött pirítani. Úgy tudom ott a szalonna helyett pillecukrot pirítanak a tábortűz felett. Sőt, tábortűz mellé szinte kötelező is a pillecukor.

Visszatérve a tortára, azt észrevettem, hogy a pillecukros fondant bevonót a gyerekeim nem nagyon szeretik, ezért nem is csinálok már ilyet, viszont van akinek nagyon bejön. A készítése igencsak ragadós élmény, azonban elég egyszerű.

Ez a rövidfilm bemutatja hogyan készíthető el a pillecukros fondant:


 
 
Egyébként a fondantbevonót semmivel sem színeztem, ilyen az alap színe, hogyha sima vajjal, vagy margarinnal készül. Akkor lesz szép fehér, hogyha pálmavajat, vagy kókuszvajat használunk. 
 
Miután elkészült a fondant bevonóm, kiderült, hogy túl kicsi a tortára, de igazából ilyenkor jöhet a kreativitás, és a kutatás. Vajon mi van otthon, amit felhasználhatunk a hiányos helyek eltakarására.
A képzeletünk határtalan, nekem a leggyorsabb és éppen egyetlen megoldás akkor a kezemközé kerülő szalag volt. Körbetekertem a tortát.
 
 
 
Egyszerű díszítési öltetek egyike a festés. Látszik, hogy ez volt az első alkalom, hogy ecsettel festettem tortára.
 
Előző este készítettem egy anyagot a royal icing díszítésről, és a már megszáradt végeredményt apró darabokra törtem, és körben a tortára tapasztottam. Azaz körben a torta tetején.
 
 
 
A virág ebben az esetben élő virág, mert imádtam a színét, és annyira a tortára kívánkozott. Viszont, egyszerűen el is készíthető, így:
 
 
Így készült a kínai szimbólumos torta, ami a pillecukros fondant-gyakorlásnak köszönhető.


Ismét teljesen mást hozott a sors, mint terveztem a fiam születésnapján.

Terveztem életemben először egy Ninjago tortát, ami így nézett volna ki:


Két színtes fondanttal bevont torta lett volna, a torta előtt 2 db ninja figura-lap előre icingból elkészítve, a második szinten a ninjagora jellemző fehér karomszerű akármik, a torta tetején pedig szintén icingból előre elkészített ninjago fej rajz.

A bulira készítettem rengeteg muffint, ninjagosat persze, tortanyalókákat, és a tortát. A muffinok elkészültek, a tortanyalóka a hűtőben várakozott, a vajkrémet kevertem éppen a géppel a torta befedéséhez, amikor szépen lassan bedöglött a gép. Minden előzmény, vagy jel nélkül.

Az első sokk után, annyit tudtam tenni, hogy módosítottam a tortát 1 szintesre, nem lett volna idő a második szintre amúgy sem. Fondantot elkészíteni már nem tudtam, így vajkrémmel bekentem a tortát, átfújtam air brush-sal szürkére, oldalra felraktam a karmokat, a tetejére került egy nagy ninjago figura és a gyertyák.

Közben természetesen ismét késésbe kerültem, mert a szendvicsekkel is haladni kellett, sőt készülődni a bulira, stb...stb...stb...

Az volt a szerencsém, hogy voltak olyan kiegészítők, amiket előre el kellett készítenem már péntek este.

Ezekről szeretnék most írni.

Elsőként elkészítettem a karomszerű (másoknak bordákra hasonlító) izéket.

Tragant masszából készültek, így:
10 g zselatin, 60 ml víz, 600 g porcukor
A zselatint és a vizet mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk, majd hozzágyúrjuk a porcukrot. Azonnal felhasználható.

Másnap délelőttre teljesen keményre száradtak.


Kinyomtattam egy Ninjago-fotót, és egy sütőpapírra átrajzoltam.
 
 
 
 
Royal icingot kevertem, színeztem piros gélfestékkel, és elsőként meghúztam a kontúrvonalakat, majd színeztem is.
 



Ezek egyébként a végén piros és citromsárga színben pompáztak.
 
 
 
Elkészítettem a vörösbársony tortát, amit nem pirosra színztem, hanem zöldesre. Isteni az illata miközben sül! Ezután szétmozsoltam, s hagytam hűlni.
Ezt a receptet használtam:
http://tortadiszites.blogspot.de/2012/02/valentin-napra-red-velvet-torta.html

utána ezt a krémet:
http://tortadiszites.blogspot.de/2012/04/tortanyaloka-recept.html

 is elkészítettem, és összegyúrtam a krémet és a már kihűlt piskótát.


 
 
A tortanyalókák icingos mázt kaptak, és cukorkákkal díszítettem őket, a muffinok pedig vajkrémes díszítést, és kis ninjago-fotókat.
 
A torta egyébként mascarponés krémet kapott, hihetetlenül finom volt! Minden piskóta-lapot enyhén megkentem alkoholmentes Amaretto-likőrrel, ezután került rá a krém.
Ez volt a recept, ami már sok-sok tortánkat ízesített eddig:
 
 
 
Ez volt a torta oldalról:



Ja, és idén nekünk is volt egy hidegtálas asztalunk, tele muffinnal, tortanyalókával, annyira jól nézett ki, de a nagy késés miatt egyetlen egy fotó nem készült ezekről. Semmiről sem. Pedig annyira sokat készültem mindennel, és olyan profin nézett ki az asztal a muffinos állványokkal...

Ennyi fotót tudtam készíteni, az viszont biztos, hogy a vörösbársony torta mindent visz. A tortanyalóka mennyei volt, de komolyan!


Igen, már a tortanyalóka is lehet fodros. Ami divat, az divat!

Azért ajánlom ezt a kisfilmet, mert azon kívül, hogy bemutatja, hogyan készül a fodros tortanyalóka, közben jól látható és követhető, hogyan lesz egy fogpiszkáló segítségével egy fondant csíkból a fodor.


 
 
Annyit még hozzátennék, hogy a tortanyalókához, azaz magához a golyóhoz, ezt a receptet érdemes használni:
 
 
 
Annyira finom, hogy hihetetlen, és már maga a piskóta illata is, sütés közben mennyei. A krém pedig! Franatikus. Múlt szombaton készítettem, de biztos, hogy még sokszo fogom!
 


Ez a kicsit hosszú filmecske tökéletesen bemutatja, hogyan készülnek a fantasztikus fodros muffinok.


 
 
A mai napom a filmekről szólt, a hét többi részében jöhetnek a fotók.
We want cake


Természetesen a fondant díszítés mellett nem feledkezhetünk meg a vajkrémből készült fodrokról sem.

http://www.lolapearlbakeshoppe.com/2012/02/spotted-darling-pink-ruffle-cake.html



Ebben a kisfilmben egy teljesen egyszerűen elkészíthető vajkrém-díszítéses fodor-torta születését nézheted meg.



A fotót itt találtam: http://pastriesbyvreeke.blogspot.de/


A fodor-virágok készítése:

 

 
 
A folytatás:
 
 

 
 
A fotó innen származik: http://cakesdecor.com/ysabelle/blog/239


A münsteri kiállításon láttam egy fodros tortát, azaz fodrokkal dekorált tortát, de nem igazán tetszett. Sem a kivitelezése, sem a színei nem fogtak meg.
Azonban egyre többször bukkanok fodros tortába, így azt hiszem, nem tévedek, ha azt mondom, ez az új őrület. Jönnek a fodrok!

Hogyan készül a fodor a torta oldalára, hogyan készülnek a fodros virágok, a rózsa fodorból, vagy egy fodos muffin... Ezekkel a témákkal foglalkozom a napokban.


 
 
Ez pedig egy másik videó, kicsit rövidebb, mint az előző:


 
Aki pedig jobban szereti a fázisfotókat, hamarosan ilyen bejegyzésünk is lesz. És jönnek a fodor-virágok is:)
 
 


Idén ez az utolsó Valentin torta, amit bemutatok nektek. Szintén a MyCakeSchool oldalán találtam, az összes fotót, a teljes anyagot angol nyelven ott találjátok majd meg, a bejegyzés végén a logójukra kattintva az oldalra is ugorhattok.

Elsőként szükségetek lesz nyalóka pálcikákra, legjobb, ha már eleve fekete, ha nem, akkor be kell festeni feketére őket. ezek adják a báránykák lábát. Ebben az esetben a készítő Szuper fekete gél festéket kevert el egy pici vodkával. (Általában az ételfestékeket vodkával szokták higítani a munkához.)

Ezután a bárányka testét gabonamasszából formázhatjátok, de marcipánból is készíthető. Aki a gabonamasszát részesíti előnyben, itt találja az elkészítés receptjét és leírását:

http://tortadiszites.blogspot.de/2012/02/rizsmassza-elkeszitese.html

Fehér csokoládét olvasztva tudod a lábakat a fejet a testhez rögzíteni. Az az előnye az olvasztott csokoládénak, hogy gyorsan szárad, és jól rögzít.

Royal icingból készül a bárányka bundája. apró golyókat nyomsz a testre jó szorosan. A Royal icing elkészítése itt található:

http://tortadiszites.blogspot.de/2011/06/korona-tiara-tortara-kerites-torta-kore.html


 
 
Hasonlóképpen készíthetjük a másik figuát is.

 
 
A tortánk oldalára kis karinkákat tapasztunk, amihez fondantból kinyomócső vagy pálinkáspohár segítségével formázzuk a köröket.
 



Ételfestékkel megfestjük ezeket.

 
A kívánt nevet fondantból szúrhatod ki. A köröket a tortára csokoládéval ragaszthatod, de egyszerűen vajkrémmel is.
 
A báránykák lábát a tortaalátéthez egy kis fondanttal rögzítheted. Vajrkémmel egy darab fondantot tapasztasz a laphoz, majd ebbe beleszúrod magát a báránykát. Ezt apró szívescskés cukorkákkal megszórva el is rejtheted.
 
Legvégül vajkrémből 2-es kinyomócső segítségével szívecskéket formázhatsz a torta felületére.
 

 
Itt találjátok a teljes anyagot, még több fotóval:


Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése